sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Pelastuskoirailua

Lauantaina emäntä pääsi kuusten alle loppukokeen koirakoille piiloutumaan. Sateesta ja kylmyydestä huolimatta, kokemus oli mukava ja opettavainen. Sain taas lisää tietoa miten kokeiden järjestäminen ja itse koetilanne menee. Joskus mekin ehkä pääsemme kokeisiin asti.. Siihen on kuitenkin vielä piiiitkä aika ja nyt onkin aika tehdä koulutussuunnitelmaa, jotta asiat opetettaisiin järkevästi heti alusta lähtien. Olisi sitten (ehkä) vähemmän korjailtavaa jälkikäteen. 

Hertasta kaavaillaan pitkien pohdiskelujen jälkeen rullakoiraa (ottaa siis rullan suuhun maalimiehen löydettyään ja tulee sen kanssa minun luokse). Haukkuvaksi tuosta ei ole, koska itseluottamus ei riitä vieraiden ihmisten haukkumiseen kaukana minusta. Alkuun ajattelin opettaa sen reisiin hyppäämällä kertovaksi, koska se on kova hyppimään. Fiksummat sitten osasivat nähdä tilanteen pidemmälle ja näkivät jo tilanteen metsässä kun koira innoissaan hyppii minua vasten ehkä tiedä kertooko se löydöstä vai onko muuten vain innoissaan. Oli varmasti järkevä hylätä tämä ajatus epäselvyyksien välttämiseksi. Ajatuksena on opettaa rulla-kertominen takaperin ketjuttamisen kautta. Eli ensin hiotaan yksittäiset palaset kohdilleen ja sen jälkeen aletaan ketjuttamaan niitä yhdeksi kokonaisuudeksi.

Näyttö 
Hertta menee pyyhkeelle makaamaan, vihjesana "näytä".

- pyyhkeelle mennään nopeasti
- toisinaan pyyhkeen paikanvaihton jälkeen hakeutuu ensin vanhaan paikkaan 

Seuraavat vaiheet:
- häiriön lisääminen eri ympäristöissä 
- keston lisääminen 

Rullan nostaminen ja pito
Hertta nostaa rullan kaulasta ja pitää sitä suussa kunnes annan luvan irrottaa. Vihje "rulla", irrotus "kiitos".

- Hertta nostaa rullan suuhun vihjeestä, mutta toisinaan myös ilman vihjettä 
- Pitää rullaa suussa max. 5 sek

Seuraava vaihe:
- pitoajan kasvattaminen 
- tuomisen opettaminen perusasentoon

Keppiin koskeminen ja rullannosto
Hertta koskee kosketuskeppiin ja nostaa rullan suuhun, vihje "keppi". 

- Keppiin kosketaan vihjesanasta. Myös pelkkä kepin tuonti näkyville toimii vihjeenä.
- Keppiä ollaan treenattu myös "vähän" häiriöllisissä ympäristöissä sekä sen ollessa muutaman metrin päässä minusta toisella ihmisellä. Toisinaan tällöin keskittyminen saattaa herpaantua. 
- Rullan nosto suoraan kepin kosketuksen jälkeen ei onnistu vielä ilman sanallista vihjettä. 

Seuraava vaihe:
- rullannoston vahvistaminen kepin kosketuksen jälkeen. Vihjesanan häivyttäminen. 
- Häiriön lisääminen ympäristön ja kepin pitäjän suhteen

Etsinnän suhteen treenataan tässä vaiheessa erilaisia maalimiehiä ja kerätään itsevarmuutta itsenäiseen työskentelyyn. Pieniä etsintä harjoituksia ollaan tehty niin pimeässä kuin päivänvalossakin. Maalimiehen luona on tullut vielä suorapalkka ja kehuja. Itse olen yrittänyt antaa koiralle tilaa oman rohkeuden käyttöön. Toisinaan jos epäröi on pientä avustavaa kehua tullut enemmin maalimieheltä kuin minulta. Pyrin olemaan siis mahdollisimman passiivinen ja maalimiehet ovat se kivoin asia. Rohkeutta kyllä löytyy vaikka välillä vähän aristelisikin. Pystyy säilyttämään myös toimintakyvyn vaikka tilanne olisikin alkuun jännittävä. Jänniä tilanteita ovat olleet lähinnä uudenlaisessa asennossa tai paikassa olevat maalimiehet. 

Suunnitelmia etsintäharjoituksiin:

- seisovat, makaavat ja kävelevät maalimiehet
- mies maalimiehet
- puiden oksien alle ja koloihin piiloutuvat maalimiehet
- irtoamisen kasvattaminen minusta (nyt max. 15-20m)

Näillä suunnitelmilla lähdetään etenemään ja päivitellään/täydennellään näitä tilanteen mukaan. 

Tänään meillä oli pikatreffit myös Hertan siskon Nenan kanssa. Mukana oli myös Nenan perheen toinen espanjalainen Dama. Neideillä on niin hauskaa aina yhdessä, että oikein harmitta kun välimatkaa on monta tuntia. Kovin ovat Hertta ja Nena samannäköisiä ja oloisia. Alla yksi nopeasti napattu kuva likoista kun malttoivat hetken pysyä paikallaan. Valtteri herra onkin saanut hermolomailla viikonlopun mökillä. Kohta kuitenkin palailee kotia ja sitten lähdetään illan agilitytreeneihin. Vähän on totuttelemista kylmään halliin, mutta edelliskerrasta oppineena otan tänään toppatakin mukaan jotten jäädy omien treenien jälkeen koulutuksen aikana pystyyn. Huomisia Hertan haku-treenejä odotetaan jo kovasti. :) Ei kommentteja:

Lähetä kommentti